Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t.ex. restaurang, bageri eller butik.
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.
Sök, sortera och filtrera bland yrken
Chans att få jobb*
Mycket god God Medelgod Liten Mycket liten*Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjligheten att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.
Yrken efter gymnasiet
Barista/Kaffebartender
Bartender
Slaktare
Kockar och kokerskor
A la carté kock, Asiatisk kock, Chef, Dietkock, Kallskänka, Kock, Specialkock, Thaikock, Vegetarisk kock
Servitör/Servitris
Försäljare, dagligvaror
Bagare
Bagare, Bagare och konditorer, Bakelsekreatör, Bakverkstillverkare, Brödbagare, Ekologisk bagare, Fullkornsbrödbagare, GIbrödbagare, Konditor, Matbrödsbagare, Sockerbagare, Surdegsbagare, Sötebrödsbagare, Tårtartist, Tårtmakare
Catering
Matinformatör
Säljare - matlagning
Pizzaskapare
Pizzabagare
Yrken efter högskolan
Dietister m.fl.
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer m.fl.
Livsmedelsinspektör
Kockar och kokerskor
Servitör/Servitris
Gymnasielärare i yrkesämnen
Gastronomi - produktutvecklare, konceptutvecklare, receptutvecklare
Mat- och måltidskommunikatör
Måltidsekolog
Arbetsledning restaurangbransch
Krögare
Matstylist
Produktutvecklare gastronomi
Produktutvecklare livsmedelsindustrin
Ekonomiföreståndare
Internatföreståndare
Livsmedelscontroller
Operativ chef storhushåll
Skolmåltidschef
Vin- dryckesimportör
Restaurangchef
Food and Beverage-ansvarig
Nutritionist
Näringsforskare
Näringsfysiolog
Produktutveckling, information, utbildning inom livsmedelsindustri
Yrken efter yrkeshögskolan
Bartender
Kockar och kokerskor
Gastronomisk kock, Kallskänka, Kock, Kock hållbar gastronomi, Köks- och restaurangchef, Köksansvarig, Kökschef, Köksmästare
Servitör/Servitris
Bagare
Bagare - Fördjupning, Bagare och konditorer, Konditor - Fördjupning, Specialiserad konditor, pralinör
Arbetsledande befattning hotell- och restaurangbranschen
Arbetsledare kök -fine dining
Bryggeriteknik
Egenföretagare
Gastronomisk entreprenör
Livsmedelsförädling -småskalig
Mathantverk bageri, mejeri, charkuteri, bär- frukt och grönsaksförädling
Mathantverkare
Arbetsledare storkök
Ledare Storhushåll
Storhushållsföreståndare
Food och Beverage Manager
Operations Manager Restaurang
Resaturangchefassistent
Restaurangchef
Restaurangchef med dryckesansvar
Yrken efter gymnasiet
Det är viktigt att du väljer rätt inriktning och kurser på gymnasiet för att kunna börja jobba inom det yrke du är intresserad av. Fråga skolorna vilka inriktningar och kurser de erbjuder. Det finns ofta flera vägar till ett yrke och ibland behövs arbetslivserfarenhet, vidareutbildningar, prov eller certifieringar. Via branschorganisationer och yrkesnämnder kan du få veta mer om till exempel certifieringar.
Yrken efter yrkeshögskolan
Vilka utbildningar du kan gå på yrkeshögskolan beror bland annat på vilken inriktning och vilka kurser du valde på gymnasiet. Läs mer om yrkeshögskolans utbildningar på www.yrkeshogskolan.se
Yrken efter högskolan
Vilka utbildningar du kan gå på universitet och högskolor beror bland annat på vilken inriktning och vilka kurser du valde på gymnasiet. Du kan få grundläggande behörighet till högskolan inom alla yrkesprogram, men tänk på att många högskoleutbildningar kräver särskild behörighet. Läs mer på www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola