Apotekstekniker

En apotekstekniker är specialist på receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. I rollen ingår både försäljning och rådgivning på ett apotek. Apoteksteknikern har kunskap om ett brett sortiment av produkter för att kunna ge professionell egenvårdsrådgivning. Arbetet är mycket serviceinriktat då apoteksteknikern dagligen möter kunder med olika behov.
Bild på en apotekstekniker som samarbetar med en kollega.

Apotekstekniker arbetar huvudsakligen på apotek. En del arbetar på dosapotek eller inom läkemedelsindustrin.

Arbetsuppgifter
Apoteksteknikern är specialist på rådgivning av receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. Apoteksteknikern vägleder kunderna vid inköp av receptfria läkemedel och ger råd om exempelvis hygien, tandvård eller solskydd.

Apoteksteknikerna har kunskap om ett brett sortiment av produkter. Det kan till exempel vara läkemedel som tidigare har varit receptbelagda eller receptfria läkemedel för djur.

I arbetet ingår försäljning, varuhantering och arbete med kampanjer och skyltning. Varuhantering innebär att apoteksteknikern packar upp, prismärker och fyller på med varor. Apoteksteknikern kan också ansvara för apotekets lager.

I apoteksteknikerns arbete ingår också att avgöra när en kund behöver kontakta sjukvård eller vända sig till någon med högre farmaceutisk kompetens.

På dosapotek arbetar apotekstekniker med att dosera och förpacka läkemedel i påsar till patienter. I arbetet ingår även övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen.

Arbetstider
Många apotek har öppet både kvällar och helger vilket gör att man måste vara beredd på obekväma arbetstider.

Förmågor

Förmågor som en apotekstekniker behöver ha eller utveckla:

Serviceinriktad: I arbetet möter apoteksteknikern många kunder. Det är viktigt att sätta kundens behov i fokus och att ge god service.

Självständighet: Förmåga att arbeta självständigt med kunder, men också att kunna avgöra när en kund till exempel behöver uppsöka en vårdgivare.

Säljinriktad: En stor del av arbetet är inriktat på försäljning. I rollen är det viktigt att möta kundernas behov och ge råd om olika produkter.

Yrkesbeskrivningar och yrkesprognoser kommer från Arbetsförmedlingen.