Guldsmed och silversmed

Guldsmeder och silversmeder är hantverkare som gör smycken och föremål av ädla metaller och är en av de äldsta hantverksformerna för metall. Det krävs teknisk skicklighet men även konstnärliga förmågor. Arbetar man i butik är det viktigt att ha känsla för kundkontakter. Många smeder är egna företagare och bygger upp sin kundkrets med hjälp av hantverksmässigt utfört arbete och servicekänsla.
Silversmed Silversmed

Många guld- och silversmeder driver egen verkstad eller butik. Ibland är rörelsen en kombination av båda verksamheterna. Det är också vanligt att guldsmeder driver verkstäder med inriktning mot tillverkning till smyckesfabrikation och service till guldsmedsaffärer.

Arbetsuppgifter
Tyngdpunkten i guld- och silversmedens arbete är hantverket, där man gör en produkt från bearbetning av material till slutfinish. Man kan också specialisera sig på olika områden som tillverkning, som kedjor, emaljarbeten eller juvelarbeten. Tillverkning av förlovnings- och vigselringar är en stor inkomstkälla.

Man kan arbeta med en stor mängd olika material, men de vanligaste är olika typer av ädelmetaller såsom guld, platina eller silver, men även ädelstenar, pärlor, emalj, titan, trä, glas och plast används.

Guld och silversmeder arbetar med att bearbeta material genom många olika metoder, såsom smidning, sågning, filning, hårdlödning, nitning, svetsning, gravyr och stämpling. Vanliga behandlingsmetoder av metallerna är slipning och polering. Men även galvanisering då en metall förses med ett tunt lager av annan metall.

Silversmeder arbetar även med så kallat profan- och sakralsilver. Sakralsilver är kyrkosilver med allt från ljusstakar till kors och bägare och andra föremål. Profansilver är allt från bestick till ihåliga föremål som te och kaffekannor, skålar eller fria objekt. De vanligaste teknikerna inom silversmide är att driva silverplåt, montera, cicelera, trycksvarva och smida.

Numera gör CAD/CAM-teknik det möjligt att tillverka modeller av vax eller plast för senare avgjutning och serietillverkning i ädelmetaller. Metoderna bygger på att man i datorn arbetar fram en tredimensionell modell, som sedan kan "skrivas ut" som ett tredimensionellt objekt.

Idag är många företag med inriktning mot så kallad CAD/CAM-teknik en möjlig ingång för guldsmeder som vill utveckla sin kompetens och yrkesinriktning. Man kan alltså gå från guldsmed med metallbearbetningskunskaper via CAD/CAM till prototyptillverkning och produktutvecklare för serietillverkning av alla möjliga produkter.

Förmågor

Förmågor som guld- eller silversmeder behöver ha eller utveckla:

Finmotorik:
Viktiga egenskaper inom yrket är bra finmotorik eftersom man ofta arbetar med små detaljer.

Kreativ förmåga:
Förmåga att tänka tredimensionellt, känsla för proportioner och färg, tålamod och fantasi kan vara bra att ha. Man bör kunna förvandla idéer och tankar till tredimensionella skisser där genomskärning, fogar, fattningar mm tydligt framgår samt att man har förståelse för vad som händer när man sammanfogar olikformade delar.

Kundfokus: Det är viktigt att vara lyhörd inför kundens önskemål och kunna förverkliga deras idéer samt att kunna sälja in och marknadsföra sig själv.

Synförmåga: Man bör ha god syn, åtminstone med kontaktlinser eller glasögon.

Yrkesbeskrivningar och yrkesprognoser kommer från Arbetsförmedlingen.